Lennartsfors

Anrik prästgård med sjönära belägenhet!

Alla bilder   Planlösning   Intresseanmälan

Trankils prästgård 1, Årjäng

Utgångpris
3 900 000 kr
Antal rum
8
Tomtarea
9794 Kvm
Biarea
37 Kvm
Boarea
260 Kvm

Med fridfull belägenhet bortom vardagsstress och storstadstempo vilar vackra Trankils Prästgård i stilla natur med hänförande sjöutsikt över Lelång och njutbar natur runt knuten. Här finns goda möjligheter till grönskande odlingsplatser på den 9794 kvadratmeter stora tomten, samt fiske (fiskekort gäller) och svamp- och bärplockning på nära håll. Trankil Prästgård byggdes i början på 1800 talet och imponerar med sin välbevarade gammaldags charm, vackra fiskbensparkettgolv, timmerstomme, hög takhöjd, kakelugnar och mer. Bostaden har under de senaste åren genomgått flera renoveringar utvändigt. Fiber finns inkopplat för en bekvämare vardag och bostaden är i övrigt bekvämt försedd med såväl bergvärme som djupborrad brunn och 3-kammarbrunn. Ingen boplikt, fastigheten kan användas som såväl permanent bostad som fritidshus. En fastighet som självklart måste upplevas på plats, varmt välkomna på visning!

 • Fastigheten erbjuder

  • Historisk prästgård från 1825
  • Inkopplad fiber
  • Bergvärme, djupborrad brunn och 3-kammarbrunn
  • Fridfull sjöutsikt över Lelång
  • Får användas som fritidshus eller permanentboende
  • Nymålad fasad och flera renoverade fönster
 • Planlösning

  Entréplan

  Veranda – Bakom välbevarade vita pardörrar beträds den vilsamma inglasade verandan som erbjuder utrymme för sittplatser, där en nybryggd kopp kaffe gärna avnjuts i ro med sällskap av fågelsång och naturskön omgivning.

  Hall – Välkommen in i prästgården! Innanför den rustika ytterdörren väntar en ljus och hemtrevlig hall med vackert trägolv som ligger mjukt under fötterna. Väggarna är klädda i vitmålad vävtapet och taket har vita skivor. I rummet stoltserar en vacker trären trappa med dekorativ ledstång och utrymmet besmyckas även av vackra spegeldörrar.

  WC – Beläget i anslutning till hallen hittas en mindre WC med handfat och ny toalettstol. Utrymmet är inrett med plastmatta på golv, tapeter och vitmålat tak.

  Kök – Med ytterligare några steg genom hallen, via ett rymligt skafferi, nås ett stort och luftigt kök med gott om plats för den större matgruppen. Via köket nås trädgården med enkelhet för att förslagsvis plocka hemodlade ingredienser till middagen. Rummet är inrett med terrakottafärgat klinkergolv, vitmålade vävtapeter och vitmålat tak med dekorativa takbjälkar. Mitt i rummet stoltserar en gedigen öppen spis (godkänd för eldning) som skapar otrolig stämning under kyliga mornar eller rofyllda middagsbjudningar. I övrigt är köket utrustat med spishäll, ugn, spisfläkt, kylskåp och diskmaskin.

  Matsal – I direkt anslutning till köket återfinns en rymlig matsal som med stolthet kan bära upp ett större julaftonsfirande med släkten. Här går det att dansa kring granen eller duka upp det stora matbordet för hela sällskapet! Sommartid kan dubbelaltandörrarna öppnas upp och låta intilliggande natur göra sig påmind. Den vackra matsalen är inredd med laminatgolv, klassiskt randiga tapeter och vitmålat trätak.

  Vardagsrum – Centrerat av tre rum i fil ligger det stora vardagsrummet. Rummet har en välbevarad fiskbensparkett på golv, randiga tapeter likt intilliggande matsal och vitmålat träpanel i tak. I rummet står en ståtlig kakelugn (ej godkänd för eldning) och genom ett litet spröjsat fönster kan intilliggande skafferi beskådas.

  Tv-rum – Placerat vid byggnadens östra hörn ligger ett mysigt tv-rum. Golvet är beklätt med parkettgolv, röda tapeter och vitmålat träpanel i tak samt inhyser en öppen spis med vedkamin (godkänd för eldning).

  Kontor – Sist ut på entréplan ligger ett rymligt kontor i anslutning till såväl hall som tv-rum. Här finns ett gediget valv som står kvar sedan kyrkans tid. Utrymmet kan vid behov enkelt göras om till sovrum och då erbjuda plats för dubbelsäng. Rummet är inrett med parkettgolv likt anslutande tv-rum, tapeter och trätak.

   

  Övre plan

  Hall – Upp för den charmiga trappan som bär på många minnen beträds den rymliga övre hallen som med fördel kan möbleras. Rummet är inrett med trägolv, vita skivor i tak samt vitmålade vävtapeter som kombineras med en vacker synlig timmervägg. Från övre hallen nås en större balkong i sydöst där solens strålar kan värma hela förmiddagen.

  Sovrum 1 – Vidare från den övre hallen återfinns ett mycket rymligt sovrum med gott om plats för dubbelsäng och övrigt önskvärt möblemang. Rummet är inrett med målat trägolv, ljusblå tapeter och vitmålat trätak. Rummet besmyckas av en vacker kakelugn (ej godkänd för eldning) och utanför fönstret vilar en rofylld utsikt över intilliggande sjön Lelång. Intill sovrummet finns et isolerat utrymme som idag är inrett som sovkammare.

  Sovrum 2 – Med central belägenhet på det övre våningsplanet erbjuds ytterligare ett rymligt sovrum med plats för dubbelsäng. Här sprids behagligt ljusinsläpp från två stora fönster i nordväst och med lite tur kan en vacker solnedgång skymtas utanför. Rummet är inrett med trägolv som målats i en stillsam ljusgrå nyans, gula tapeter och vitmålat tak samt inhyser en öppen spis som behöver kontrolleras av sotare innan den tas i bruk. Även detta sovrum erbjuder en isolerad och inredd vindsgarderob med goda förvaringsmöjligheter!

  Sovrum 3 – Det tredje och sista sovrummet på övre plan är stillsamt inrett och fungerar ypperligt för tonåringen! Olikt de tidigare nämnda sovrummen har detta ett härligt loft som med fördel kan inredas med myshörna eller varför inte som hemmakontor för egenföretagaren att jobba i enskildhet. Materialvalen består av ett trägolv målat i ljusgrå nyans, vita tapeter med blommig fondvägg och vitmålat trätak. Den tidigare trappan ned mot köket på entréplan har idag inretts till vindsgarderob.

  Korridor – En mindre korridor i mitten av övre plan vilket leder vidare till förråd, WC och badrum.

  Förråd – Ett praktiskt förrådsutrymme med stora fönster som leder ljusinsläppet vidare in till intilliggande korridor.

  WC – En mindre WC inredd med plastmatta på golv, vitmålade väggar och vitmålat tak. Utrymmet är utrustat med handfat och ny toalettstol.

  Badrum – Ett rymligt helkaklat badrum med gott om ljusinsläpp, dubbelhandfat och badkar med dusch.

   

  Källarplan

  Rum – Nedanför trappan möter ett rum vilket inhyser hydrofor och filter till den 90m djupborrade brunnen.

  Pannrum – Här har tidigare oljepanna arbetat men är numera bortkopplad.

  Tvättrum – Utrymmet är inrett med betonggolv och inhyser bergvärmepump från Nibe (2015), duschkabin, tvättmaskin och torktumlare. Från tvättrummet nås krypgrund under huset via en lucka.

  Rum – Utrymme för tidigare oljetank som numera är bortplockad samt ackumulatortank. Även härifrån nås krypgrunden via en lucka.

 • Övriga byggnader

  Lusthus – Ett charmigt lusthus utmärkt för 11-kaffet!

  Drängstuga – Den tidigare drängstugan är försedd med el och skulle fungera utmärkt som exempelvis gäststuga, kontor eller ateljé. Utrymmet består av ett stort rum och är inrett med trägolv, träväggar och vitt trätak. Utrymmet värms upp med elelement och den öppna spisen måste kontrolleras av sotare innan den tas i bruk.

  Lekstuga

  Äldre Härbre

 • Övriga upplysningar

  Besiktning och Dolda fel-försäkring – Fastigheten är besiktigad och försäkrad mot dolda fel. Besiktningsprotokollet finns att tillgå hos mäklaren.

  Fiber – Fastigheten är utrustad med fiber och ansluten till fibernät Årjäng Sydväst.

  Möbler – Säljarna kan tänka sig lämna kvar en del möbler enligt överenskommelse.

  Eldstäder – Besiktningsprotokoll för brandskyddskontroll av öppen spis med insats på bottenvåning i kök daterat 2020-02-10. Inga brister är noterade vid okulär kontroll. Senast sotad 2022-01-14. Besiktningsprotokoll för brandskyddskontroll av öppen spis med insats, modell Rosslagsspis, på bottenvåning i tv-rum daterat 2020-02-10. Inga brister är noterade vid okulär kontroll. Senast sotad 2022-01-14.

  Boarea/taxering – Boarean uppmätts till 260 m2 och biarean till 37 m2 av Enspecta 2022-05-06. Enligt Skatteverkets taxeringsuppgifter har bostaden en boarea på 189 m2 och biarea 37 m2. Ägarna har skickat in de uppdaterade uppgifterna till Skatteverket och begärt omprövning av taxeringsvärdet.

  Planlösning – Ritning över planlösningen som används i objektbeskrivningen är mycket grovt och ger en uppfattning om rummens placering i förhållande till varandra. Måtten är inte skalenliga och avvikelser kan förekomma.

  WC bottenplan – I samband med överlåtelsebesiktning (genomförd maj 2022) upptäcktes läckage från toalettens avloppsrör (entréplan). Säljarna har planer på att byta ut avloppsröret och lägga nytt golv när jobbet är genomfört. Arbetet är beställt och planen är att det ska utföras under maj 2022.

  Renoveringar – Säljarna har utfört flera renoveringar sedan 2011. Se besiktningsprotokoll och frågelistan för mer information.

  Energideklaration – Fastigheten har använts för mindre än 4 månader per år och är därmed undantagit från Boverkets krav om energideklaration.

 • Gemensamhetsanläggningar

  Gemensamhetsanläggning ÅRJÄNG TRANKILS STOM GA:1
  GA1

 • Servitut

  Officialservitut avlopp, Förmån
  1765-97/13 – 2, 1997-05-02

  Officialservitut avlopp, Förmån
  1765-97/13 – 1, 1997-05-02

 • Ekonomi

  Taxeringsvärde

  Byggnad
  745 000 kr
  Tomt
  219 000 kr
  Totalt
  964 000 kr
  Taxeringsår
  2021
  Taxeringskod
  220

  Pantbrev & inteckningar

  Antal pantbrev
  7
  Totalt pantvärde
  2 107 700 kr
 • Energi

  Status (energideklaration)
  Behövs ej
 • Byggnadssätt

  Byggnadstyp
  Tvåplanshus
  Grund
  Grundmur
  Torpargrund/Källare
  Stomme
  Timmer
  Bjälklag
  Fasad
  Trä
  Takbeklädnad
  Betongpannor
  Utv. plåtarbeten
  Plåt
  Eldstad
  Öppen spis, kakelugn (ej godkänd)
  Fönster
  2-glas (renoverade)
  Ventilation
  Självdrag
  Vatten och avlopp
  Djupborrad brunn. Trekammarbrunn,
  Uppvärmning
  Bergvärme
 • Driftkostnad

  Värme ingår i kostnaden för el. Övrigt avser fiber. Nuvarande ägare betalar ca 7500 kr/år för salt till filteranläggning och service på värmepump. Den årliga fastighetsavgiften uppgår till 7230 kr baserat på taxeringsvärdet och kommer förtryckt på inkomstdeklarationen. Bostadshuset använts som fritidshus av nuvarande ägare.

  El
  26 255 kr/år
  Vatten/Avlopp
  1 000 kr/år
  Sotning
  2 300 kr/år
  Renhållning
  2 600 kr/år
  Försäkring
  4 841 kr/år
  Övrigt
  4 734 kr/år
  Total driftskostnad
  41 730 kr/år

Dokument

Planlösning

Bilder

Karta

Trankils prästgård 1, Årjäng

Intresseanmälan till Trankils prästgård 1, Årjäng

  500 tecken kvar

  Ansvarig Mäklare

  Stephanie Brodeur Flink

  Kontor: 0531-120 65

  Mobil: 076-349 25 28

  E-post: stephanie@flink.se

  Biträdande Mäklare

  Sofia Karlsson

  Kontor: 0531-120 65

  Mobil: 073-532 94 23

  E-post: sofia.k@flink.se