Högsbyn

Sällsynt stor hästgård i vackra Tisselskog!

Alla bilder   Planlösning   Intresseanmälan

Högsbyn Nygård, Dals Långed

Utgångpris
4 995 000 kr
Antal rum
8
Tomtarea
214419 Kvm
Övrig mark
3 Ha
Betesmark
3 Ha
Åkermark
17 Ha
Biarea
63 Kvm
Boarea
211 Kvm

I änden av en pampig allé tronar denna vackra bostadsbyggnad anno 1938 vilket erbjuder den sällsynta möjligheten att kombinera både bostadsdrömmar med det stora hästintresset. Gården har förutom ett stort häststall med 8 boxar och ytterligare en stor ladugårdsbyggnad även en privat preparerad träningsslinga för ridning/körning. Här bor både människa och djur bekvämt med såväl milslång natur runt knuten som central bekvämlighet endast 7km bort. Utsikt finns över närliggande sjön Råvarp, som ingår i Dalslands kanal, och historiska Hällristningar samt vandringsled ligger inom kort promenadavstånd. Bostadshuset har en spatiös planlösning med en boarea om 211 kvadratmeter där bland annat fyra sovrum, kök och två stora sällskapsrum erbjuds. Fastigheten erbjuder gott om åker- och betesmark för lösdrift på dess 21 hektar stora yta. Här hittas en optimal fastighet av sällan skådat slag med goda bekvämligheter för hästägaren!

 • Fastigheten erbjuder

  • Häststall med 8 boxar
  • Ladugårdsbyggnad för nötkreatur
  • Egen travbana
  • 21 hektar mark
  • Stort vackert bostadshus från 1938
  • Fiber, jordvärme och djupborrad brunn
 • Planlösning Bostadshus

  Entréplan

  Hall – Via den pampiga entrén och dess pardörrar välkomnar en ljus, luftig och stilfull hall. Utrymmet är inrett med parkettgolv, tidlösa ljusrandiga tapeter och vita skivor i tak. Här erbjuds gott om utrymme för garderober och utrymme för avhängning av ytterkläder. Från entréhallen ges vidare ingång till gästtoalett, intilliggande vardagsrum och trappa till övre plan.

  Gästtoalett – Med praktisk belägenhet i entréhallen återfinns gästtoaletten. Utrymmet är inrett med ljus våtrumsmatta, ljusa tapeter och vita skivor i tak samt inhyser toalettstol och handfat.

  Vardagsrum – Vid beträdande av bostaden vandrar blicken genast in mot det gedigna vardagsrummet som väntar innanför de vackra spröjsade pardörrarna i hallen. Vardagsrummet stoltserar med sin vackra fiskbensparkett, stora spröjsade fönster i tre väderstreck och utrymme att samla det stora sällskapet. Här erbjuds en given plats för minnesfulla festligheter och mysiga hemmakvällar – helt enkelt en naturlig plats för umgänge med familj och vänner. Utanför fönstren vilar en långtgående utsikt över stilla åkermark som även kan beskådas från en altan placerad i soligt söderläge.

  Kök – I direkt anslutning från vardagsrummet beträds bostadens kök. Här erbjuds utrymme för matbord med plats för fyra framför stort fönster i öst. Köket är inrett med laminatgolv, tapeter och vita skivor i tak och är vidare utrustat med kylskåp (Cylinda), frysskåp (Cylinda), ugn (Cylinda), diskmaskin (Whirlpool), micro och spishäll. Placerat i ett hörn intill matplatsen erbjuds gott om förvaring i platsbyggt skafferi.

  Groventré – En större groventré belägen på bostadens baksida. Här erbjuds gott om utrymme för hela familjens stora ytterkläder i både garderob som vid hatthylla. Utrymmet är inrett med praktisk plastmatta, tapeter och vita skivor i tak.

  WC – Mitt emellan kök och groventré ligger en WC placerad. Utrymmet är inrett med plastmatta, tapeter och är utrustad med toalettstol och handfat.

  Tvättstuga – Med ingång från intilliggande kök hittas tvättstugan vilket är utrustad med tvättmaskin från Cylinda. Rummet är inrett med plastmatta och tapeter samt erbjuder en större arbetsbänk där man med glädje kan vika tvätten och låta ögonen vila på den harmoniska utsikten utanför fönstret.

  Sovrum – Sist ut på entréplanet hittas ett trivsamt sovrum med plats för dubbelsäng, som med fördel kan nyttjas som gästrum. Rummet är inrett med plastmatta, ljusa tapeter och vita skivor i tak.

   

  Övre plan

  Tv-rum – Ovanför trappan möter ett stort och luftigt tv-rum med gott om plats för soffgrupp och övrigt önskvärt möblemang. Rummet inhyser en vedkamin med insats som agerar stor stämningshöjare och en härlig värmekälla under myskvällarna. Rummet är inrett med plastmatta, ljusa tapeter och vita skivor i tak.

  Sovrum – Ett ljust och rymligt sovrum med ljusinsläpp från två väderstreck. Utanför det stora fönstret i söder stoltserar den vackra utsikten över sjön Råvarpen. Sovrummet är inrett med plastmatta, tapeter och vita skivor i tak samt försett med en större garderob.

  Sovrum – Vidare på övre plan hittas ytterligare ett sovrum vilket erbjuder gott om plats för dubbelsängen. Rummet är inrett med plastmatta på golv, ljusa tapeter med blommönster och vita skivor i tak. Även detta utrymme erbjuder garderob.

  Sovrum – Med ytterligare några steg på övre plan hittas bostadens sista sovrum, ett större rum med plats för enkelsäng och övrigt önskvärt möblemang. Rummet är inrett med plastmatta, ljusgrå tapeter med en kontrasterande fondvägg och vita skivor i tak. Sovrummet fylls med behagligt ljusinsläpp från två stora fönster och erbjuder gott om förvaringsmöjlighet i en platsbyggd garderobsvägg.

  Kontor – Ett mindre rum som med fördel kan nyttjas som kontor, en utmärkt plats att få jobba eller plugga ostört. Rummet erbjuder gott om plats för skrivbord samt förvaringsmöbel och är inrett med plastmatta, ljusa tapeter och vita skivor i tak.

  Badrum – Sist ut på övre plan erbjuds ett mycket rymligt badrum. Utanför det stora fönstret vilar stillsam utsikt över intilliggande åkermark som man med glädje vilar ögonen på. Rummet är inrett med våtrumsmatta på golv och väggar samt vita skivor i tak och är i övrigt utrustat med toalett, handfat, handdukstork, badkar och dusch.

   

  Källarplan

  Pannrum – På källarplan hittas ett större pannrum vilket inhyser jordvärmepump från Nibe (ca år 2017). Även flispanna finns kvar sedan tidigare men är för närvarande inte inkopplad.

  Tvättrum – I det gamla tvättrummet på källarplan hittas hydrofor.

 • Övriga byggnader

  Häststall – Nymålat häststall med plåttak och betongplatta vilket inhyser två utomhusboxar, 8 inomhusboxar, spolbox med varmvattenberedare, avloppsbrunn och fläkt, isolerad sadelkammare samt en isolerad förrådsdel. Runt den stora åkern löper en kuperad träningsslinga som hör till fastigheten.

  Utomhusboxar – Ytterligare två separata utomhusboxar finns beläget på andra sidan om vägen.

  Ladugård – En stor ladugårdsbyggnad vilket tidigare inhyst omkring 80 nötkreatur. Byggnaden har träpanel och plåttak och är uppdelad i två djurhållningspartier med betonggolv i mitten. Utrymmet är försett med ström och har tre stycken inkopplade vattenkoppar.

  Gäststuga – Beläget bakom bostadshuset hittas en gäststuga uppförd med trägolv, plankväggar och skiffertak. Stugan består av ett större rum och är utrustat med ström.

  Gammal tvättstuga – En fd. gammal tvättstuga beläget till vänster om bostadshuset, byggnaden är uppdelad i två rum.

  Magasin – Beläget nära vägen hittas ett magasin uppfört på natursten/torpargrund, träpanel och skiffertak. Utrymmet är ej isolerat och erbjuder ett stort rum med loft.

  Äldre garage/förråd – Beläget i hörnet av fastigheten hittas ett äldre garage/förråd.

 • Övriga upplysningar

  Renoveringar – Bostadshuset helrenoverades år 1995, badrummet renoverades omkring 1998. Jordvärme från Nibe installerades ca 2017, plåttaket inspekterades och målades av firma ca 2020. I övrigt har fönstren kittats samt målats om och häststallshuset är nymålat under 2022.

  Trav – Fastigheten användas av en professionell travtränare fram till höst 2021.

  Besiktning och Dolda fel-försäkring – Bostadshuset är besiktigad och försäkrad mot dolda fel. Besiktningsprotokollet finns att tillgå hos mäklaren.

  Förvärvstillstånd – Förvärvstillstånd krävs. (Du som sedan minst ett år är folkbokförd inom glesbygdsområde i Bengtsfors kommun behöver inte söka tillstånd.) Förvärvstillstånd söks hos Länsstyrelsen i samband med köp och kostar 4600 kr för privatpersoner.

  Eldstäder – Brandskyddskontroll för öppen spis med braskassett, modell Contura, vardagsrum andra våningen daterad 2021-04-29 är utförd utan noteringar som föranleder vidare utredning. Vid brandskyddskontrollen framkom att eldstadsplan och glidskydd saknas samt att skorstenshuv ej är öppningsbart på ett tillfredsställande sätt. Senaste sotning skedde 2018-10-17.

  Fornlämningar – Fornlämningar finns på fastigheten.

  Barracksbyggnad – En byggnad, byggt av baracker, finns placerad på fastigheten öster om travbanan. Bygglov finns för baracken. Säljaren har tidigare haft planer på att bygga vidare på baracken men planerna lades på is. Byggnaden är idag i sämre skick.

  Fiber – Fiber är inkopplat via Tisselskog Fibernet ekonomisk förening.

  Avverkningsrätt – Fastigheten belastas av en gammal avverkningsrätt till förmån för Södra skogsägarna. Avverkningsrätten är inte längre aktuell och nyttjanderättshavaren (Södra skogsägarna) har meddelat att de kommer att ansöka om att döda nyttjanderätten.

  Lantmäteriförrättning – Det pågår en lantmäteriförrättning i området som gäller nybildning av en gemensamhetsanläggning för väg. Enligt Lantmäteriet är det i nuläget oklart om Högsbyn 1:8 berörs av ärendet.

   

   

 • Samfälligheter

  Samfällighet BENGTSFORS HÖGSBYN S:4
  samfallighet_4

  Samfällighet BENGTSFORS HÖGSBYN S:2
  samfallighet_3

  Samfällighet BENGTSFORS HÖGSBYN S:1
  samfallighet_2

  Samfällighet BENGTSFORS HÖGSBYN FS:5
  samfallighet_1

 • Servitut

  Nyttjanderätt, Last
  3, 2018-01-15

  Nyttjanderätt, Last
  2, 2017-09-01

  Officialservitut upplagsplats, Last
  1560-375 – 1

  Officialservitut upplagsplats, Förmån
  1560-375 – 2

 • Fornlämning

  Fornlämning
  Akt: L1960:6253
  Registrerat: 2011-06-22

 • Fornlämning

  Fornlämning
  Akt: L1964:6300
  Registrerat: 2006-10-22

 • Fornlämning

  Fornlämning
  Akt: L1964:6900
  Registrerat: 2006-10-22

 • Ekonomi

  Taxeringsvärde

  Byggnad
  828 000 kr
  Tomt
  95 000 kr
  Totalt
  1 791 000 kr
  Taxeringsår
  2020
  Taxeringskod
  120

  Pantbrev & inteckningar

  Antal pantbrev
  0
 • Energi

  Energiprestanda
  111 kWh/kvm och år
  Status (energideklaration)
  Utförd (2022-05-31)
  Energiklass
  D
 • Byggnadssätt

  Byggnadstyp
  Tvåplanshus
  Grund
  Grundmur
  Källare/torpargrund
  Stomme
  Trä
  Bjälklag
  Fasad
  Trä
  Takbeklädnad
  Plåt
  Utv. plåtarbeten
  Plåt
  Eldstad
  Öppen spis med insats
  Fönster
  2-glas
  Ventilation
  Mekanisk
  Vatten och avlopp
  Djupborrad brunn, Trekammarbrunn.
  Uppvärmning
  Jordvärme
 • Driftkostnad

  Uppvärmning ingår i kostnaden för el. El förbrukning ca 23525 kWh/år. Renhållningskostnaden avser årsavgiften, 97 kr per tömning tillkommer. Övrigt avser vägavgift för 2020, avgiften ändras årligen. Fiber kostar 4775 kr/år. Den årliga fastighetsavgiften uppgår till 6922 kr baserat på taxeringsvärdet och kommer förtryckt på inkomstdeklarationen.

  El
  40 600 kr/år
  Vatten/Avlopp
  1 000 kr/år
  Sotning
  500 kr/år
  Renhållning
  1 176 kr/år
  Försäkring
  11 000 kr/år
  Övrigt
  800 kr/år
  Total driftskostnad
  55 076 kr/år

Dokument

Planlösning

Bilder

Karta

Högsbyn Nygård, Dals Långed

Intresseanmälan till Högsbyn Nygård, Dals Långed

  500 tecken kvar

  Ansvarig Mäklare

  Stephanie Brodeur Flink

  Kontor: 0531-120 65

  Mobil: 076-349 25 28

  E-post: stephanie@flink.se